Vaikas nevalgo: 5 patarimai ką daryti - little-goose.com

Vaikas nevalgo: 5 patarimai ką daryti

Auginant vaikus pasitaiko įvairių etapų. Vienas iš jų – ninoriu, kuris, deja, galioja ir maistui. Tokiu atveju neretai tėveliai pradeda nerimauti ir dairytis patarimų, ką daryti, jei vaikas nevalgo, kaip paskatinti jį įsidėti bent kąsnelį į burną. Deja, bet vieno universalaus atsakymo nėra – kiekvienas vaikas unikalus ir norint jį įkalbėti gali prireikti unikalaus būdo, ar net kelių. Jums gali padėti tiek vaikiški indai, tiek neįprastos formos ar legendomis apipintas patiekalas. Šiame straipsnyje aptariame priežastis, dėl kurių vaikai atsisako valgyti ar ragauti naujų patiekalų ir pateikiame net 5 būdus, kuriais galite paskatinti įsidėti kąsnelį į burną.

Kodėl vaikas atsisako valgyti?

  • Maištauja. Augdami vaikai pereina daug etapų. Vienas iš jų – maištavimas, arba kitaip – ribų ieškojimas. Maždaug po antrojo gimtadienio vaikai pradeda tyrinėti tėvų kantrybės ir meilės ribas. Jie daro neleistinus dalykus ir stebi, kokia bus tėvų reakcija, kur yra veiksmų ribos. Taip pat ir su maistu – kas bus, jei nevalgysiu, jei atsisakysiu vieno ar kito patiekalo. Be to, mažyliai dažnai taip gudrauja – atsisakę vieno patiekalo tikisi gauti skanesnį.
  • Nemėgsta. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai vaikas nevalgo vieno ar kito patiekalo, nes jo arba vieno ir ingredientų tiesiog nemėgsta. Pabandykite paeksperimentuoti ir ką nors pakeisti įprastiniame patiekale, pridėti ar kažko jame atsisakyti. Galbūt įnešti nauji skoniai vėl paskatins jūsų vaiką valgyti?
  • Gal iš tiesų nėra išalkęs? Reikėtų nepamiršti, kad vaiko skrandis yra kur kas mažesnis, nei suaugusio žmogaus. Vaikai linkę valgyti nedaug, tačiau dažnai. Ir tai, kad jūsų atžala vakar valgė itin mažai, o šiandien valgo neišpasakytai daug – normali. Besivystantis organizmas nėra nuoseklus, tad ir maisto poreikis gali būti paprasčiausiai nestabilus. Ir tikrai nederėtų jaudintis, kad jūsų vaikas alkanas – patikėkite, jei jis išalks, būtinai apie tai praneš.

Vaikas atsisako ragauti naujų patiekalų

Jūsų vaikas atsisako ragauti naujų, jam neįprastų patiekalų? Nesibaiminkite, tai – natūralu. Kaip ir jums, taip ir jam pirmą kartą ragauti neaiškius patiekalus nedrąsu. Labai natūralu, kad pamačius įtartiną patiekalą iš karto yra atsisakoma jo net paragauti. Tačiau tai nereiškia, kad jūsų vaikas šio patiekalo niekada ir nevalgys... Daugumai vaikų reikia pasiūlyti ne vieną ir ne du kartus to pačio maisto, kad, pagaliau, išdrįstų jo paragauti, mat kai kurie vaikai iš prigimties nėra linkę leistis į eksperimentus.

Norėdami paskatinti vaiką ragauti naują patiekalą jums prireiks kūrybos. Galite jam pasiūlyti gaminti kartu – taip mažasis matys visus naudojamus produktus, galbūt net vieno ar kito paragaus gaminimo eigoje. Jei jau patiekalas pagamintas – papasakokite vaikui apie jo ingredientus ir taip neutralizuokite jo nepasitikėjimą nauju vaizdu lėkštėje. Galbūt visi naudojami ingredientai vaikui yra žinomi ir taip jis naują patiekalą greičiau priims. Kokiais dar būdais galite paskatinti vaiką ragauti naujų patiekalų skaitykite tolimesniame skyrelyje.

5 patarimai kaip paskatinti vaiką valgyti

  1. Rodykite pavyzdį. Mūsų atžalos dažnai net nejausdami mus mėgdžioja. Taip gali būti ir su valgymu. Valgykite tuo pačiu laiku ir tą patį ką siūlote ir savo mažiesiems ir, tikėtina, vaikai mažiau spyriosis. Juk ir jūs šnairuotumėte į mamos pyragą valgydami brokolius...

  2. Naudokite jiems skirtus indus. Žaismingi vaikiški indai ar indai kūdikiams gali taip pat paskatinti jūsų atžalą valgyti. Juk iš lėkštutės-zuikučio ar meškučio daug maloniau kabinti šaukštais košę, nei iš paprastos nuobodžios lėkštės. Be to, specialūs vaikams skirti indai gaminami iš nekenksmingų ir lengvai valomų medžiagų, o kai kurie net gali būti pritvirtinami prie paviršiaus ir galėsite būti tikri, kad lėkštė liks ant stalo, o ne po juo.

  3. Žaismingai patiekite pietus. Vaikams greitai atsibosta įvairūs dalykai. Tame tarpe ir maistas. Kepate blynus pietums? Šaunu – pakeiskite jų formą ir nustebinkite savo vaiką! Pildami paruoštą blynų masę į keptuvę pabandykite samčiu išvedžioti raides, skaičius, įvairius voratinklius, neaiškias formas. Kartu galėsite ne tik valgyti, bet ir bandyti įžiūrėti įvairias formas blynų raizgalynėse.

  4. Papasakokite netikėtą istoriją. Pietums trinta sriuba su špinatais, kurios, nujaučiate, jūsų vaikas atsisakys? O jei papasakotumėte apie tą keistą žalią sriubą dar keistesnę istoriją? Ar pavadintumėte ją „Ateivių sriuba“?

  5. Gaminkite kartu. Jei jūsų vaikas jau geba atlikti nesudėtingas užduotis, pakvieskite jį kartu gaminti. Įduokite šaukštą ir paprašykite ką nors išmaišyti, perpilti, sudėti, suminkyti ar panašiai. Žinoma, toli gražu neduokite mažam vaikui aštrių ar kitokių įrankių, kuriais jie gali užsigauti. Gaminimas gali būti išties smagus, jei paversite tai žaidimu – prieš gamindami iš popieriaus išsilankstykite virtuvės šefo kepures, užsidėkite prijuostes ar kartu serviruokite stalą, lyg tai būtų restoranas. Taip susidomintas vaikas, tikėtina, valgys daug mieliau.