Puikios idėjos, ką veikti su vaikais - little-goose.com

Puikios idėjos, ką veikti su vaikais

Vaikai – pasaulio ateitis. Todėl labai svarbu su jais kurti itin glaudų ryšį, ugdyti jų gebėjimus, lavinti vaizduotę, auginti dorais piliečiais jau nuo pat pirmųjų dienų šiame pasaulyje. Bendros suaugusiųjų ir vaikų veiklos, žaidimai, skatina ne tik socializaciją ir bendrystę, bet ir lavina bei ugdo tiek vaikus, tiek tėvelius ar kitus artimuosius. Laiko leidimas kartu stiprina tarpusavio pasitikėjimą, tvirtina ryšį, ugdo meilę. Net ir vienas savaitgalis su vaikais gali tapti išties įsimintinu įvykiu ir mažiesiems, ir suaugusiems. Deja, bet ne visada suaugusiųjų galvos plyšta smagių veiklų idėjomis ir kartais tenka užduoti klausimą – ką veikti su vaikais namuose, ką mieste, o ką gi gamtoje? Tam, kad tėveliams būtų paprasčiau organizuoti bendras veiklas su vaikais, o idėjų bagažas neišsektų, pateikiame jums kelis pasiūlymus, ką veikti su vaikais.

Ką veikti su vaikais namuose?

Namai – tai ta saugi oazė, kurioje jūsų atžalai viskas pažįstama, sava, suprantama. Visgi, užsiėmimai su vaikais namuose gali būti ne tik ramūs, atpalaiduojantys, bet ir išties pašėlę! Geriausia yra tai, kad leidžiant laiką namuose galite net ir paprasčiausius buities darbus paversti žaidimu, tad net ir tvarkydamiesi namus ar gamindami pietus galite praleisti laiką drauge. Žemiau pateikiame jums kelis patarimus, ką veikti su vaikais namuose.

Stalo žaidimai

Stalo žaidimai – įdomus užsiėmimas visai šeimai. Stalo žaidimų yra labai įvairių – lėtų ir judrių, reikalaujančių susikaupimo, atidos ir tų, kuriems užtenka tik greičio, komandinių ir individualių. Prie stalo žaidimų priskirti galima ir tapybą skaičiais, deimantines mozaikas, dėliones. Pastarieji užsiėmimai ypač mėgstami vaikų tėvelių.

Rankdarbiai

Savaitgalis su vaikais gali tapti tikra rankdarbių švente. O veikti čia tikrai yra ką. Su jaunesniais vaikais galite piešti, spalvinti pieštukais, tušinukais, akvareliniais dažais ar guašu, iš popieriaus gaminti dekoracijas, lankstyti įvairias figūrėles, karpyti, lipdyti plastilinu. Su vyresniais – vaikais – siuvinėti kryželiu, megzti, nerti ar drauge konstruoti konstruktorius.

Maisto gamyba su vaikais

Maisto gaminimas taip pat gali tapti išties smagia pramoga namuose. Be to, ši veikla ne tik maloni, bet ir padedanti ugdyti jūsų vaiko sugebėjimus ir suvokimą apie maisto ruošą. Namuose kartu su vaikais gaminti galite įvairius sausainius (vaikai ypač mėgsta juos dekoruoti), pyragus, bandeles, troškinius ar kitus patiekalus. Su mažesniais galite maišyti, dėti produktus, perpilti ingredientus, o štai vyresniesiems galite patikėti ir sunkesnes užduotis – supjaustyti, sutrinti, sumalti ar sutarkuoti produktus.

Pasirodymo organizavimas

Dar viena vaikų itin mėgstama veikla – vaidinimai. Namuose galite sukurti mylimiausia pasaka, filmuku ar personažu paremtą vaidinimą tiesiog persirengdami. Kita šauni idėja – koncertas arba šokių pasirodymas. Labai daug vaikų mėgsta šokti ar dainuoti. Tad kodėl neimitavus didžiosios scenos tiesiog jūsų namuose? Ko gero, dažnuose namuose galima rasti didesnę kartono dėžę. Iškirpkite joje skylę ir surenkite tikrą lėlių teatro pasirodymą!

Ką veikti su vaikais mieste?

Miestas – beribių pramogų vieta. Čia galite rasti įvairios veiklos, pradedant muziejų lankymu, baigiant žaidimų aikštelėmis. Rasti ką veikti su vaikais mieste nėra sudėtinga.

Muziejų lankymas su vaikais

Deja, bet vis dar vyrauja mitas, kad muziejuose nuobodu. Taip, gal vaikų ir nesužavės istorijos muziejus, tačiau jų akytes tikrai privers žibėti velnių, jūros, gintaro muziejai, zoologijos, botanikos sodas, delfinariumas. Užtenka tik prisiminti, kas labiausiai domina jūsų vaiką.

Parkų lankymas ir žaidimo aikštelės

Parkai – šauni vieta ne tik pasivaikščioti, bet ir padūkti. Juose dažniausiai yra įrengtos vaikų žaidimų aikštelės su batutais, laipynėmis, sūpynėmis ar kitais smagiais dalykėliais. Su vyresniais vaikais galite parkuose žaisti stalo tenisą, badmintoną, šaškėmis ar šachmatais.

Ekskursijos vaikams po miestą

Vaikai išties imlūs aplinkai. Juos domina viskas – pastatai, gatvės, medžiai ar net žibintai. Kartu galite surengti mini ekskursiją ir pavaikščioti po miestą, apvaikščioti gražiausias vietas. O gal kaip tik neseniai skaitėte knygą, kurios pagrindinis veikėjas kaip tik gyveno planuojamame aplankyti mieste?

Apsilankymas kine, teatre

Kiti puikūs užsiėmimai su vaikais – apsilankymas teatre ar kine. Tiek filmai, tiek spektakliai lavina jūsų vaikų vaizduotę, kūrybinį ir analitinį mąstymą. Be to, tai labai puiki pramoga ne tik mažiesiems, bet ir jų tėveliams. Po apsilankymo kine ar teatre visuomet galite surengti gyvą diskusiją, filmo ar spektaklio analizę ir tikime, kad nustebsite, kokias mintis po šios pramogos brandina jūsų vaikai.

Ką veikti su vaikais gamtoje?

Ką veikti su vaikais kai, atrodo, nėra ką veikti? Ogi – keliauti į gamtą. Čia daug kūrybos nereikia – smagia veikla gali tapti tiesiog pasivaikščiojimas, pasivažinėjimas dviračiais, riedučiais, paprasčiausia iškyla ar kiti užsiėmimai su vaikais.

Stovyklavimas su vaikais

Stovyklavimas gamtoje išties puikus būdas leisti laiką su vaikais. Ši veikla leidžia atitrūkti mažiesiems nuo mėlynųjų ekranų, kvėpuoti grynu oru, mėgautis gamtos garsais. Nebūtina stovyklauti visą savaitę – užteks ir dienos praleisti stovyklaujant.

Pasivaikščiojimai ir gamtos tyrinėjimai

Mažiesiems smalsučiams pats geriausias būdas praleisti laisvalaikį – tyrinėjimas. Tyrinėti galima paprasčiausiai vaikščiojant. Galite sugalvoti ir žaidimą – vaikštant atpažinti tam tikrus objektus ar jų rūšis. Pavyzdžiui, galite paprašyti vaikų įvardyti kuo daugiau matomų gamtos objektų, o jei jūsų vaikas jau didesnis – įvardinti medžių, gėlių ar girdimų paukščių pavadinimus.

Važinėjimas dviračiais

Mėgstantiems aktyvesnius užsiėmimus, siūlome išbandyti važinėjimą dviračiais kartu. Lietuvoje išties daug įvairių parkų, miškų ar pakrančių, kurie puikiai pritaikyti važinėti dviračiais. Ši veikla gerina tiek tėvelių, tiek vaikų fizinę būklę, moko priimti teisingus sprendimus, lavina pusiausvyrą. Lėtas pasivažinėjimas vasaros vakarą – nuostabi veikla su vaikais.

Paukščių ar žvaigždžių stebėjimas

Kai kurie vaikai ypač mėgsta stebėti aplinką. Šiems smalsučiams puikiu užsiėmimu gali tapti tiesiog stebėjimas. Pasiūlykite drauge pasivaikščioti paupiu, paežeriu, pajūriu ir stebėti vandenį, jame esančias žuvytes, netoliese skraidančius paukščius. Net jei ir gyvenate vietoje, kurioje naktį viską apšviečia žibintai, pasiūlykite kartu su vaikais stebėti žvaigždes. Papasakokite mažiesiems apie tai, iš kur atsirado žvaigždės, kokie yra žvaigždynai, kaip jie keičiasi ir kodėl žvaigždės šviečia. Tikime, kad vaikai tikrai susižavės šia veikla.

Aktyvūs lauko žaidimai su vaikais

Aktyvūs žaidimai su vaikais gali būti žaidžiami ne tik namuose, bet ir lauke. Žaidimai su vaikais gamtoje gali būti patys paprasčiausi – gaudynės, slėpynės, žaidimas „šilta-šalta“, kurio metu vienas iš žaidėjų ieško kito žaidėjo paslėpto daikto, o šis jam priartėjus prie paslėpto objekto sako „šilta“, o nutolus „šalta“.

Sumąstyti ką veikti su vaikais nėra sudėtinga, tereikia žinoti jų pomėgius, būdo bruožus, mėgstamus žaidimus. Pasyvesni vaikai mėgausis ramesniais žaidimais – stalo žaidimais namuose, muziejų, parkų lankymu, pasivaikščiojimais, gamtos stebėjimais, o štai aktyvesni vaikai itin džiaugsis kartu su tėvais organizuojant pasirodymus, stovyklavimu, mėgausis aktyviais lauko žaidimais. Tikimės, kad šios idėjos, ką veikti su vaikais jums padės ir galėsite lengviau ir greičiau sugalvoti bendrą dienos, savaitgalio ar atostogų veiklą.