Nuo kada galima sodinti vaiką? - little-goose.com

Nuo kada galima sodinti vaiką?

Vienas iš didesnių kūdikio raidos etapų – savarankiškas sėdėjimas. Pasaulyje vyrauja daugybė nuomonių, kada gi jau galima bandyti mokyti mažylį sodinti, kada kūdikis pradeda sėdėti pats. Anksčiau įvairiuose informaciniuose leidiniuose mamoms buvo teigiama, kad 6 mėn. kūdikis jau turi sėdėti. Deja, šių dienų specialistai teigia kitaip. Šiame straipsnyje kalbame apie tai, kada galima sodinti vaiką, kada jis jau turėtų sėdėti savarankiškai ir ar priverstinis sodinimas yra geras dalykas, ar kaip tik, nešantis tik žalą.

Priverstinis sodinimas – nauda ar žala?

Daugelio specialistų teigimu, priverstinis kūdikio sodinimas gali atnešti kur kas daugiau žalos, nei naudos. Ką tik gimusio naujagimio raumenynas dar nebūna pilnai susiformavęs. Pirmaisiais gyvenimo metais vyksta itin svarbus jo vystymasis. Raumenys išlaikantys ir neleidžiantys mažyliui atsisėdus griūti į šalis gali formuotis iki 6 mėn., o štai kad negriūtų atgal raumenims vystytis gali prireikti net 9 mėn. Raumenims pilnai neišsivysčius vaikutis paprasčiausiai neišsilaiko tokioje padėtyje, tad gali nuvirsti, užsigauti, o dažnai sodinant į netaisyklingą padėtį gali sutrikti raumenyno vystymasis.

  • Ar vertėtų priverstinai sodinti vaiką?

Vienas iš dažniausiai tėvelių užduodamų klausimų. Atsakome taip – jei vaikutis nerodo jokių ženklų, rodančių jo norą sėstis (rietimasis, bandymas keltis, sėstis) geriau dar truputį palaukite. Priverstinis sodinimas, kol dar mažylis nėra tam pasirengęs gali turėti žalos – tai gali pakenkti vaikučio stuburui, lemti netaisyklingą, nesimetrišką laikyseną ar net stuburo iškrypimą.

  • Kada galima sodinti vaiką?

Kūdikį sodinti patariame tada, kai pastebėsite pirmąsias kūdikio pastangas riečiantis bandyti sėstis. Tai pastebėję neignoruokite jo noro ir padėkite. Kaip palengvinti mažylio sėdėjimą ir kaip jam padėti aptarsime šiek tiek vėliau.

Savarankiškas sėdėjimas

Jūsų kūdikis savarankiškai sėdėti pradės tik tada, kai jo kūnelis tam pasiruoš – pakankamai išsivystys sėdėjimui reikalingas raumenynas, o tai gali būti 6-8 mėn. Iki tol galite vaikutį paruošti tam. Šiais laikais yra daugybė priemonių, kurios gali padėti vaikučiui priprasti prie sėdėjimo pozos, tačiau dar nereikalauti jo besivystančių raumenukų veiklos. Įvairios reguliuojamo sėdėjimo kampo kėdutės, kuriose mažyliai gali gulėti pusiau sėdomis, nešyklės gali padėti jūsų naujagimiui pratintis prie naujos pozos. Visgi, nerekomenduojame mažylio palikti tokiose pozicijose ilgą laiką.

  • Kada kūdikis pradeda savarankiškai sėdėti?

Dar vienas klausimas, dažnai kamuojantis mažylių mamas ir tėčius. Kiekvienas mažylis vystosi skirtingu tempu, todėl į klausimą, kada kūdikis pradeda sėdėti savarankiškai atsakyti išties sunku. Kaip jau minėjome, raumenynas, reikalingas tinkamai kūdikio padėčiai sėdint palaikyti, gali formuotis iki 9 mėn. ar net daugiau, tačiau pasitaiko atvejų, kai mažyliai rodyti norą sėstis pradeda ir kur kas anksčiau.

  • Kaip paskatinti mažylio savarankišką sėdėjimą?

Norėdami paskatinti savo mažylį sėstis ar savarankiškai sėdėti – treniruokite jo raumenukus. Pastebėję, kad jūsų naujagimis jau tvirtai laiko galvytę, galite pradėti jį mankštinti sėdėjimui. Paimkite jį už rankyčių, švelniai kilstelėkite iki sėdimos padėties ir vėl guldykite. Paaugusį kūdikį dažniau guldykite ant pilvuko ir skatinkite jį remtis rankutėmis, keliukais, pėdomis, verstis ant vieno šoniuko, ant kito ir ant nugarytės. Tinkamai stiprinamas mažylio kūnas šiek tiek anksčiau bus pajėgus sėstis ir taisyklingiau sėdėti.

Kaip galima palengvinti savarankišką mažamečio sėdėjimą?

Pastebėję, kad jūsų vaikutis susirietęs bando sėstis – padėkite jam. Paimkite jį už rankyčių ir atsargiai prilaikydami sodinkite. Rekomenduojame vaikučius mokyti sėdėti ant ne per minkšto, bet ir ne kieto pagrindo. Mokymui puikiai gali tikti malonios medžiagos kūdikiams skirti pledai. Sėdantis ant per minkšto pagrindo vaikutis gali svirti ar sėdėti nestabiliai, o štai pirmaisiais kartais sėstis ant kieto ir nemalonaus pagrindo jam bus paprasčiausiai nepatogu ir nesmagu. Pratinti kūdikį prie sėdėjimo galim ir įvairiose nešyklėse, minėtose reguliuojamo kampo kėdutėse, ar tiesiog pakamšant netvirtus šoniukus pagalvėlėmis. Šiek tiek pramokusius sėdėti mažylius jau galite bandyti sodinti į maitinimo kėdutes. Maitinimo kėdučių pliusas tas, kad jos turi atramas, neleidžiančias mažyliui per daug pasvirti ar iškristi. Nepamirškite, kad pirmaisiais kartais sėdint vaikučiui greitai pavargsta nugaros raumenys ir jis gali tapti irzlus, tad pirmieji kartai sėdint turėtų trukti vos kelias minutes. Vos tik pastabėjus sunerimusį vaikutį ji tuoj pat paguldykite ir leiskite jam pailsėti.