Kūdikių vystymas: kaip tai daryti - little-goose.com

Kūdikių vystymas: kaip tai daryti

Ilgą laiką kūdikių vystymas buvo kiek nustumtas į šalį, mat manyta, kad naujagimiams būtina laisvė, jiems nederėtų apriboti judesių. Visgi, naujausi tyrimai rodo, kad kūdikio vystymas gali duoti daug naudos ne tik jam pačiam, bet ir jo tėveliams. Šiame straipsnyje jums ne tik pristatome vystymo naudą mažyliams, patariame kaip vystyti kūdikius, bet ir atsakome į bene populiariausius ir dažniausiai užduodamus klausimus, susijusius su naujagimių vystymu. 

Vystymas ir jo nauda

Specialistų teigimu, vystymas mažyliams padeda nurimti. Jaukiai susuptas kūdikis daug greičiau užmiega, jo miegas pagilėja, pailgėja ir net pagerėja, mat tai jam primena mamos įsčias. Suvystytas kūdikis yra apsaugotas nuo nevalingų judesių. Pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikiai įnirtingai judina rankytes ir kojytes, o ekspresyviai judinamos galūnės gali netyčia trinktelėti į aplink esančius daiktus, lovytės rėmą, kietesnį daiktą ar tiesiog į patį save. Juk nei vienas nenorime, kad mažyliai užsigautų, ar ne? Be to, nevalingi judesiai gali išbudinti kūdikį. Vystymas – puikus būdas sumažinti žarnyno problemas. Kai kurios mamos patvirtina, kad kūdikio vystymas padeda išvengti ar bent jau sumažinti pilvo diegliukus. Be to, jos tvirtina, kad tai efektyvesnis būdas nei vaistai.

Nuo kiek mėnesių pradėti vystyti kūdikį?

Nors kūdikius galima vystyti vos jiems gimus, neskubėkite to daryti. Pirmiausiai, rekomenduojame susipažinti su savo mažyliu ir atkreipti dėmesį į jo miegą ir tai, kaip jis užmiega. Jei mažylis užmiega greitai, miega ramiai ir retai pabunda – tuomet vystymo jums gali net neprireikti. Vos gimusius kūdikius rekomenduojame vystyti tada, jei jie sunkiai užmiega, dažnai prabunda, daro daug nevalingų judesių ar juos kamuoja pilvuko diegliai.

Kaip vystyti kūdikį: 12 žingsnių procesas

Egzistuoja daugybė kūdikio vystymo būdų. Vieni vystymui renkasi jau tam paruoštus vystyklus-vokelius, kiti – taisyklingos formos audinio skiauteles. Renkantis vystyklus-vokelius procesas daug paprastesnis, tačiau dažnai tokiu būdu vystomas kūdikis nėra pakankamai stipriai apsupamas audiniu. Naudojant audinį pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į jo sudėtį ir dydį. Rekomenduojame rinktis kuo natūralesnių medžiagų audinius, kurių ilgis siekia 100 cm. Be to, atkreipkite dėmesį ir į audinio storį – rinkitės tokį, su kuriuo mažyliui nebūtų per karšta ar per šalta. Pirmą kartą vystant audiniu gali kilti nemenkų iššūkių, tad pateikiame jums 12 žingsnių, kurie leis jums lengviau perprasti vystymo subtilybes.

  1. Ištieskite vystyklą ir įsitikinkite, kad niekur neliktų raukšlių.
  2. Viršutinę vystyklo dalį užlenkite per du-tris pirštus.
  3. Paguldykite kūdikį taip, kad vystyklas prasidėtų vos žemiau ausyčių apačios.
  4. Laikydami dešinę mažylio rankytę prie jo paties ant viršaus klokite dešinį vystyklo kampą ir pakiškite jį po užpakaliuku.
  5. Tą patį veiksmą atlikite ir su kaire puse.
  6. Likusią apatinę vystyklo dalį, laikydami už abiejų kampų, užlenkite į viršų iki maždaug bambos. Jokiu būdu neprispauskite rankyčių.
  7. Užlenkus vystyklą viršun, lenkite kairįjį kampą po mažylio apatine kūno dalimi į dešinę, o dešinį – į kairę.
  8. Likusį audinio kampiuką užkiškite už priekyje susidariusios kišenytės.
  9. Įsitikinkite, kad vystyklas nesiekia kūdikio veiduko – tai gali jį dirginti ar paskatinti ieškoti krūties.
  10. Norėdami įsitikinti, kad suvystėte ne per stipriai – užkiškite du pirštus už vystyklo krūtinės srityje (pirštai turi lengvai tilpti).
  11. Įsitikinkite, kad kūdikio kojytės nėra labai suveržtos ir gali laisvai judėti.
  12. Guldykite mažylį tik ant nugaros (guldant ant šono ar pilvuko padidėja SKMS rizika).

 Dėl papildomo aiškumo siūlome peržiūrėti ir šį vaizdo klipą:

Kada nustoti vystyti kūdikį?

Jei kūdikis jau rodo pirmuosius bandymo verstis ženklus – metas nutraukti vystymą! Tai turėtų būti maždaug 3 mažylio gyvenimo mėnesį. Tam, kad kūdikis nepatirtų streso rekomenduojame tai daryti palaipsniui. Pirmiausiai kelioms naktims išlaisvinkite vieną rankytę, tuomet – kitą. Vėliau audiniu apsupkite tik krūtinę ir pilvuką. Galiausiai, visai atsisakykite vystyklų. Vystyklų atsisakymo metu stebėkite savo mažylį ir neskubėkite, leiskite jam priprasti prie pasikeitusios situacijos.

Svarbūs dalykai, kuriuos reikia žinoti

  1. Kūdikio vystymas gali sumažinti pabudimų skaičių, padėti užmigti ir ilgiau miegoti.

  2. Per silpnai suvysčius kūdikis gali išsinerti, pradėti muistytis ir pabusti.

  3. Per stipriai suvystytas kūdikis jausis nepatogiai, bus itin suvaržytas, todėl gali pradėti pykti, verkti.

  4. Vystyklo kraštai negali liesti veiduko. Taip jie dirgins naujagimio odą, skatins jį ieškoti krūties.

  5. Kūdikio kojytės turi judėti laisvai. Per stipriai užveržus klubus ateityje gali kilti problemų.

  6. Tinkamai pasirinkite medžiagą, atsižvelgdami į oro temperatūrą, kad mažylis neperkaistų ar nesušaltų.

  7. Suvystytus kūdikius guldykite TIK ant nugaros – paguldžius ant šono ar pilvo padidėja SKMS rizika.

  8. Vystykluose kūdikis neturėtų praleisti visos dienos – ne miego metu leiskite mažyliui laisvai judėti.

  9. Suvystytų mažylių negalima guldyti ant minkštų paviršių, į kėdutes, gultukus ar specialius lopšiukus.

  10. Suvystyto kūdikio papildomai apdengti antklode nereikia.

Ko dar prireiks vystant kūdikį?

Pagrindinis dalykas, ko reikia vystant kūdikį, akivaizdu, – vystyklai. Vystyklų medžiagų būna įvairiausių. Tarp populiariausių pasirinkimų išlieka lengvi ir ploni marlės vystyklai, šilti ir ypač švelnūs flaneliniai vystyklai, tradiciniai medvilnės vystyklai ir naujai pamėgti muslino medvilnės vystyklai. Medžiagos rūšį reikėtų rinktis atsižvelgiant į patalpos, kurioje miega mažylis, šilimą. Labai svarbu, kad naujagimis neperkaistų ar nesušaltų. Vystomo kūdikio rengti nebūtina, galite jį vystyti tiesiog su sauskelnėmis. Visgi, jei manote, kad gali būti kiek per šalta – turėtų užtekti bodžiuko.

Dar vienas gan svarbus daiktas vystant kūdikį – vystymo stalai. Jų, kaip ir vystyklų, yra didelė įvairovė – pradedant įmontuojamais, baigiant komodas primenančiais stalais su ištraukiamomis vonelėmis. Įmontuojami vystymo stalai puikiai tiks, jei jau įrengėte mažylio kambarį ir nenorite sujaukti esamo dizaino nauju dideliu pirkiniu. Juos lengva įmontuoti ir ypač paprasta priderinti prie bet kokio interjero. Be to, tokio tipo stalai tiks neturintiems daug vietos, mat juos galima montuoti beveik visuose paviršiuose. Pastatomi vystymo stalai yra kur kas didesni. Galite rinktis paprastus ir stalus su lentynėlėmis ar stalčiukais reikalingiems daiktams susidėti. Funkcionalūs vystymo stalai paprastai gali atlikti ne tik vystymo stalo ir daiktų laikymo funkciją, bet dar ir gali tūrėti vonelę ar kitus naudingus priedus.