Kūdikio dantų dygimas: ką vertėtų žinoti? - little-goose.com

Kūdikio dantų dygimas: ką vertėtų žinoti?

Pirmųjų dantukų dygimas – svarbus ir daug artimųjų kantrybės reikalaujantis etapas. Tai pati pradžia, savarankiškesnio valgytojo kelio link. Kartais šis etapas iš tėvelių pareikalauja nemažai kantrybės ir ištvermės, o mažyliui yra skausmingas. Šiame straipsnyje aptarsime, kada prasideda vaikų dantų dygimas, kokia dantukų dygimo tvarka, kokie požymiai signalizuoja apie dygimo pradžią ir kaip prižiūrėti mažylių dantis dygimo metu.

Kada pradeda dygti pirmieji dantys?

Vienas iš dažniausiai kūdikių tėvelių užduodamų klausimų – kada gi pradeda dygti mažylių dantys. Nepaisant to, kad kiekvienas mažylis be galo unikalus ir jo raida gali skirtis net nuo brolių ar seserų, paprastai pirmieji dantukai dygti pradeda apie 5-7 gyvenimo mėnesį. Visgi, pasitaiko tokių atvejų, kai išdykėliai dantukai pasirodo tik pirmąjį gimtadienį atšventusių vaikučių burnytėse. Nerimauti nereikėtų – tai visiškai normalu. Nenustebkite, ir jei dantukai pradės rodytis sulaukus vos 3 mėn. Be to, pasaulyje vienam iš 2 000 mažylių gimus dantukai jau būna pradėję kaltis.

Jei jūsų mažylis jau senokai atšventė savo pirmąjį gimtadienį, tačiau dantukų kaip nėra, taip nėra, rekomenduotume pasitarsi su savo šeimos gydytoju. Vėlyvam, kaip ir ankstyvam, gantukų dygimui įtakos gali daryti sunkios ligos, sutrikusi medžiagų apykaita, vitaminų stoka, per mažas naujagimio svoris, buvę sutrikimai embrioninio vystymosi stadijoje ar kitos svarbios priežastys. Ankstyvas dantukų dygimas gali būti nulemtas per didelio naujagimio svorio, hormonų veiklos sutrikimo, tymų, taip pat tai gali lemti paveldimumas, ar labai jaunas gimdyvės amžius. Visgi, tokie sutrikimai nutinka itin retai, todėl iš anksto nerimauti nereikėtų, ypač jei jūsų mažylis sveikas ir guvus.

Pirmieji dantukų dygimo požymiai

Ne viena naujagimius auginanti mama ar tėtis yra pastebėję, kad dar prieš pasirodant dantukams vaikučių burnytėje vyksta tam tikri procesai. Kai kurie mažyliai dantukų dygimą išgyvena lengviau, kai kuriems tai tampa tikra kančia. Paprastai dygstant dantukams pajautrėja dantenos, gali skaudėti tas vietas, kuriose dygsta pirmieji dantukai. Tam, kad tėveliams būtų paprasčiau suprasti kas vyksta su jų vaikučiu kai pradeda dygti dantukai, pateikiame jums 5 požymius, kurie, tikime, padės pasiruošti šiam svarbiam etapui.

  • Naujagimis nori kandžiotis. Jis nuolat kramsnoja savo pirštukus, kiša viską kas pasiekiama į burnytę ir kramto, bando kąsti.
  • Dantenos paraudusios, gali būti šiek tiek patinusios dygimo vietose, vaikutis daugiau seilėjasi.
  • Mažytis neramus, irzlus, piktas. Jį kamuoja nemalonus skausmas burnytėje.
  • Sutrinka kūdikio miegas. Jis dažniau prabunda, sunkiau užmiega, miegodamas blaškosi.
  • Pradedant kaltis dantukams gali pakilti neaukšta temperatūra.

Nors dantukų dygimo laikotarpis gali pareikalauti daug jėgų, išlikite ramūs. Ir taip nemalonius pojūčius išgyvenantis mažylis ramiau jausis saugioje, meilės kupinoje aplinkoje, tad būkite kantrūs ir kupini atjautos. Šis etapas mažyliui gali būti išties nelengvas. Kiek vėliau papasakosime jums apie kelis būdus, kurie, bent jau laikinai, gali padėti numalšinti nemalonius pojūčius jūsų naujagimio burnytėje.

Dantukų dygimo tvarka ir eiliškumas

Dantukas

Kada dygsta

Kada krenta

Apatiniai centriniai kandžiai

6-10 mėn.

6-7 metų

Viršutiniai centriniai kandžiai

8-12 mėn.

6-7 metų

Viršutiniai šoniniai kandžiai

9-13 mėn.

7-8 metų

Apatiniai šoniniai kandžiai

10-13 mėn.

7-8 metų

Viršutiniai pirmieji krūminiai

13-19 mėn

9-11 metų

 

Apatiniai pirmieji krūminiai

14-19 mėn.

9-11 metų

Viršutiniai iltiniai

16-22 mėn.

10-12 metų

Apatiniai iltiniai

16-23 mėn.

9-12 metų

Apatiniai antrieji krūminiai

23-32 mėn.

10-12 metų

Viršutiniai antrieji krūminiai

25-33 mėn.

10-12 metų

 

Ko gero, dauguma žino, kad suaugusio žmogaus burnoje paprastai iš viso yra 32 nuolatiniai dantys. Jei gerai suskaičiavote, vadinasi pastebėjote, kad mažylių burnytėse jų yra kur kas mažiau. Vaikai savo burnoje iš viso turi 20 pirmųjų, vadinamų pieniniais, dantų. Pirmieji dantys pradeda dygti apie 6 mėn., o paskutiniai suaugusio žmogaus dantys tik apie 17-25-uosius metus. Nuolatiniai žmogaus dantys būna keturių tipų: kandžiai, iltiniai, kapliai ir krūminiai, o štai pieninių dantų rinkinyje tik trys: kandžiai, iltiniai ir krūminiai.

Pirmieji pasirodo kandžiai. Tai viršuje ir apačioje esantys priekiniai dantys. Iš viso tiek vaikai, tiek suaugusieji turi 8 kandžius – 4 viršutiniame žandikaulyje ir 4 apatiniame. Pieniniai kandžiai paprastai išdygsta 6-13 mėn., o nuolatiniai – 6-8 metų. Antrieji 13-19 mėn. mažylių burnytėse kaltis pradeda pirmieji krūminiai dantys. Jiems iškritus jų vietą 6-7 metais pakeičia nuolatiniai krūminiai. Vėliau tarp kandžių ir pirmųjų krūminių išdygsta iltiniai dantys. Jų tiek suaugę, tiek vaikai turi po 2 kiekviename žandikaulyje. Pieniniai iltiniai dantys iškrenta maždaug 9-12 gyvenimo mėnesiais, o vietoj jų apie 10-12 gyvenimo metus išauga nuolatiniai. Paskutiniai vaikų burnytėse 25-33 mėn. išdygsta antrieji krūminiai. Krūminiai dantys yra didžiausi iš visų ir jie svarbiausi kramtant maistą. Pieniniai krūminiai iškrenta sulaukus 10-12 metų, o jų vietą 11-13 metais užima nuolatiniai krūminiai.

Įdomu tai, kad tik pradėjus dygti nuolatiniams, išdygsta dar 8 dantys – kapliai. Jie nepakeičia jokių iki tol iškritusių dantų, o jaukiai įsitaiso tarp kandžių ir iltinių. Jų kiekviename žandikaulyje yra net po 4. Na, ir patys paskutiniai dantys, pasirodantys suaugusio žmogaus burnoje – paskutinieji krūminiai, vadinami protiniais. Jų taip pat nei naujagimiai, nei vaikai neturi. Protinių dantų vieta – tolimiausiuose žandikaulių kampuose. Iš viso jų burnoje turėtų būti 4. Kodėl turėtų? Dažnai pasitaiko, kai šie dantys suaugusiam žmogui taip ir neišdygsta ar lieka įstrigę kaule ir niekada taip ir nepasirodo paviršiuje. Labai dažnai šie dantys išdygsta netaisyklingai ir blogina šalia esančių dantų būklę.

Kodėl iškart neišdygsta nuolatiniai dantys?

Per visą gyvenimą, galima sakyti, kad žmogus turi du rinkinius dantų. Pirmieji – pieniniai, o antrieji – nuolatiniai. Pieniniai dantys kaltis pradeda apie 6 mėn., o nuolatiniai – jiems iškritus, apie 7 gyvenimo metus. Visas antrasis nuolatinių danų rinkinys pilnai susiformuoja tik išdygus vadinamiesiems protiniams dantims, tai yra apie 19-25 metus.

Pieniniai dantukai – lyg paruoštukas nuolatiniams. Jie itin svarbūs tolimesnei dantų raidai, o be to, ir kur kas mažesni nei nuolatiniai. Pieninių dantų paskirtis – ruošti vietą nuolatiniams dantims, formuoti taisyklingą sąkandį, tinkamą žandikaulių formą. Visus pieninius dantis, kaip ir vėliau nuolatinius, būtina tinkamai prižiūrėti, kad neatsirastų ne tik problemų su dantukais, bet ir su žandikauliu apskritai.

Kaip prižiūrėti pieninius dantis?

Pieninius dantis, lygiai taip pat kaip ir nuolatinius, reikia reguliariai valyti. Kol dar dantukai tik formuojasi ir nėra prasikalę, o mažylis dar nėra primaitinamas jums pakaks ir švelnaus skudurėlio, marlės. Sušlapinę skiautelę šiltu, geriausiai virintu, vandeniu, tiesiog švelniai nuvalykite mažylio dantenas. Tai rekomenduotume daryti bent du kartus per dieną. Net ir maitinant motinos pienu burnos ertmėje gali pradėti kauptis bakterijos, kurios gali pažeisti ne tik jau dygstančius, bet ir dar nepasirodžiusius dantukus. Vos pasirodžius pirmajam baltam kauburėliui – įsigykite specialų kūdikiams skirtą dantų šepetėlį. Jis turi būti itin minkštas ir švelnus, ir, žinoma, maža galvute. Pirmaisiais kartais dantukus valykite tik vandeniu sudrėkintu šepetėliu. Kai pirmasis dantukas išdygsta visas, galite pradėti naudoti mažyliams skirtą dantų pastą – ne daugiau, kaip ryžio dydžio lašelį.

5 patarimai, kaip tinkamai prižiūrėti vaikų dantis dygimo metu

  1. Dar nepasirodžius dantukams dantenas valykite švelniu sudrėkintu skudurėliu, o pasirodžius pirmam dančiui – pradėkite naudoti dantų šepetėlį. Šepetėlis turi būti itin minkštas ir švelnus.
  2. Dygstant dantims kūdikiams niežti dantenas, todėl jie nuolat nori ką nors kramtyti. Geriausiais ir saugiausias būdas jiems padėti – specialūs kramtukai. Iš saugių medžiagų pagaminti kramtukai nepažeis jūsų mažylio gleivinės, o itin minkšta medžiaga užtikrins, kad kūdikiai juos kramtydami nesusižeis.
  3. Apsaugoti dantenas ir dantis dygimo metu gali sveikas maistas. Bet kokie saldumynai ar saldūs gėrimai, net sultys ar vaisiuose natūraliai esantys cukrūs, ypač jų perteklius, gali susilpninti dantukus. Stenkitės neviršyti natūralių cukrų kiekio ir vengti pridėtinio.
  4. Nepalikite miegančio vaikučio burnytėje buteliuko, iš kurio jis gėrė prieš užmigdamas. Burnoje likę pieno lašeliai gali ilgainiui sukelti kariesą, o gulėdamas horizontalioje padėtyje gali ir užspringti. Be to, jei gertuvė pagaminta iš kietesnė medžiagos, jis gali užsigauti dantenas ar kitas vietas.
  5. Jei jūsų mažyliui dantukų dygimas tikra kančia ir jis nuolat yra įsitempęs, verkia ar yra neramus, turi temperatūros – pasitarę su gydytoju pabandykite skausmą lengvinančias pastas dantenoms. Tik nepiktnaudžiaukite vaistais!