Naujagimio maitinimas: kiek turi suvalgyti kūdikis? - little-goose.com

Naujagimio maitinimas: kiek turi suvalgyti kūdikis?

Neseniai susilaukusiems naujagimio tėveliams dažnai kyla klausimų, susijusių su mažylio maitinimu. Kūdikio maitinimas kartais gali tapti tikru iššūkiu, ypač jei tai daroma pirmą kartą. Kaip maitinti, kada pradėti primaitinimą, kaip pereiti prie kieto maisto, kiek turi suvalgyti naujagimis – dalis tėvams aktualių klausimų. Turbūt dauguma yra girdėję ar kažkur skaitę nemažai skirtingų nuomonių, skirtingų pasiūlymų ir pamokymų. Be abejo, kiekvienas žmogutis yra be galo skirtingas, todėl kalbėti apie universalias, visiems kūdikiams pritaikomas griežtas maitinimo taisykles yra beprasmiška. Visgi, kad ir kokie būtų skirtingi mažyliai, maitinimo būdai tokie patys. Šiame straipsnyje sužinosite apie žindymą ir motinos pieno naudą, kiek kūdikis turi suvalgyti, koks pieno ir primaitinamo maisto santykis turėtų būti, kada ir kokias daržoves įvedinėti į kūdikio racioną, o straipsnio apačioje rasite informatyvią lentelę, kurioje pateikiamos maisto kiekio normos ir jo įvedimas į racioną atsižvelgiant į kūdikio amžių.

Kūdikio žindymas, maitinimas pienu, pieno mišinukais

Ką tik gimusiam mažyliui ypač svarbus yra motinos pienas, kuriuo jo organizmas aprūpinamas visomis maistinėmis medžiagomis, reikalingomis geram organizmo vystymuisi. Teigiama, kad motinos pienas kūdikius aprūpina visomis reikalingomis maistinėmis medžiagomis maždaug iki 4-6 mėnesio. Naujagimio virškinimo traktas labai jautrus ir nepajėgus virškinti kitokio maisto. Specialistai teigia, kad kūdikystėje motinos pienu maitinti vaikai serga rečiau ir lengviau.

Žindyti naujagimius paprastai pradedama jau pirmąją jų gyvenimo dieną. Natūralus maitinimas neša naudą ne tik naujagimiui, bet ir jo mamai. Kūdikiai žindomi dažnai ir reguliariai, maždaug kas 4 valandas. Kartais taip nutinka, kad mama su kūdikiu negali būti visą laiką, todėl palikus jį su artimaisiais išsigelbėjimu tampa iš anksto nutrauktas motinos pienas. Motinos pienas pagrindiniu ir nepakeičiamu maisto šaltiniu laikomas kūdikiams iki 12 mėn. Visgi, taip nutinka, kad ne visos mamos gali savo kūdikių maitinti krūtimi, ar susiduria su pieno trūkumu.

Negalinčios išmaitinti savo pienu mamos mažylius pasotina specialiais pieno mišinukais kūdikiams. Maitinant jais kūdikiams primaitinimus galima pradėti jau nuo 4 mėn. Pieno mišiniai – mamos pieno alternatyva – dažniausiai pagaminti iš apdirbto karvės pieno. Karvės piene paprastai yra 2-3 kartus daugiau baltymų, nei motinos piene, o nesubrendęs kūdikio virškinamasis traktas apdoroti tokio kiekio baltymų tiesiog nepajėgus ir dažnai netgi negali jo toleruoti, todėl jam būtinas apdorotas ir kiek įmanoma labiau motinos pienui artimas gaminys. Pieno mišinukų prekybos vietose galima rasti kelių rūšių. Ko gero, populiariausi yra sausi pieno mišiniai – jų galiojimo terminas ilgiausias, jie yra pigiausi, tačiau lyginant su kitomis rūšimis, juos pagaminti reikia daugiausiai laiko. Kita, kiek mažiau populiari, tačiau mamyčių mėgstama pieno mišinių rūšis – vartoti paruošti mišiniai. Jie labai patogūs tiek namuose, tiek išvykus, mat tereikia supilti į buteliuką ir galima mažylį maitinti. Visgi, šie mišinukai brangiausi, o be to, jų galiojimas itin trumpas. Trečioji pieno mišinių rūšis – skysti, koncentruoti pieno mišiniai. Juos paruošti nesudėtinga, – tereikia nurodytomis dalimis skiesti su vandeniu –  tinkami vartoti šiek tiek ilgiau, nei prieš tai įvardinti, o kaina mažesnė nei jau paruoštų vartoti, bet didesnė nei sausų mišinių. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai mažylis yra alergiškas ar netoleruoja karvės pieno pagrindu pagaminto pieno mišinio. Tokiu atveju gydytojai rekomenduoja sojų pieno, hidrolizuoto ar kitokio pieno mišinius. Visgi, prieš renkantis mišinį reikėtų pasikonsultuoti su atitinkamu gydytoju.

Kūdikio primaitinimas

Dar vienas, dažnai tėvelius kamuojantis klausimas – kada reikia pradėti primaitinti mažylį. Nuomonių daug. Vieni teigia, kad pradėti primaitinti reikėtų jau 4 gyvenimo mėnesį, kiti ragina palaukti bent pusmetį nuo gimimo. Vieno atsakymo nėra. Vieni kūdikiai labai valgūs ir greitai pradeda domėtis kitu maisteliu, o kiti mėgaujasi pieniuku net nesižvalgydami į suaugusiųjų lėkštes. Laikas, nuo kada rekomenduojama pradėti primaitinti kūdikį priklauso ir nuo to, kaip jis buvo maitintas iki tol – motinos pienu ar pieno mišiniu. Pradedant primaitinimą labai svarbu yra sudaryti tinkamą jūsų kūdikiui valgiaraštį. Nepradėkite primaitinimo nuo sunkaus, sunkiai virškinamo maisto, ar maisto, kuris dažnai mažyliams iššaukia alerginę reakciją. Viską darykite saikingai ir nedideliais žingsneliais.

4-6 mėn. kūdikiui primaitinimą siūlome pradėti nuo daržovių tyrelės – pirmojo jūsų kūdikio patiekalo valgiaraštyje. Susipažinimas su nauju skoniu turi vykti palaipsniui – pirmą kartą ragaujant užtenka 3-4 lašelių naujo patiekalo. Pabrėžiame, kad košytės turi būti pagamintos naudojant tik vienos rūšies daržoves. Rekomenduojame pradėti nuo košelės iš bulvės, vėliau cukinijos ar moliūgo, morkos, kopūsto. Daržovių košelės gaminamos labai paprastai – išvirus vienos rūšies daržoves jas tereikia sutrinti, įpilti šiek tiek mamos pieno ar pieno mišinio. Jokiu būdu nedėkite druskos, pipirų ar kitų prieskonių. Norėdami kiek pagardinti patiekalą galite naudoti nebent prieskonines žoleles – krapus, petražoles, bazilikus...

5-7 mėn. kūdikiui galite po truputį duoti ragauti ir kruopų košių. Kaip ir daržoves, taip ir kruopas, rekomenduojame naudoti vienos rūšies. Pradėkite, pavyzdžiui, nuo ryšių ar avižų košyčių. Vėliau galite išbandyti grikius, soras, o pripratusiam prie šių naujovių kūdikiui galite pasiūlyti ir keturių ar penkių grūdų košytes. Kaip ir daržovių, taip ir košių nesūdykite, nesaldinkite! Maitindami kūdikius grūdų košėmis atidžiai stebėkite ar jo organizmas toleruoja kviečių, avižų, rugių, miežių baltymus (gliuteną). Netoleravimas gali pasireikšti netinkamu svorio augimu ar kritimu, viduriavimu, pilvuko diegliais, blogu miegu, irzlumu. Jei pastebėjote, kad mažylis netoleruoja gliuteno, rinkitės kruopas, kuriose jo nėra – ryžius, grikius, soras, kukurūzus.

Mažylių, sulaukusių 6-7 mėn., racioną galite papildyti vaisiais, vaisių sultimis. Rekomenduojame pradėti nuo vienos rūšies vaisių tyrelės. Pažintį su vaisiais galite pradėti nuo obuolio ar banano, taip pat rinktis morkų, obuolių sultis. Jei kūdikis gerai jaučiasi vėliau galite jam pasiūlyti dviejų ingredientų sultis ar vaisių tyreles. Jokiu būdu nesaldinkite nei tyrelių, nei sulčių ir neskubėkite – pirmam kartui užteks vos poros lašelių.

8-10 mėn. kūdikiui jau galite duoti paragauti mėsos. Pradėti reikėtų nuo mėsytės sultinio. Be abejo, tai neturėtų būti sultinys iš sultinio kubelio. Patariame pabandyti jo pasigaminti pačioms pirmiausia iš veršienos, triušienos ar kalakutienos. Mėsytės sultiniu galite pagardinti daržovių tyreles. O kiek apsipratusiam su nauju skoniu kūdikiui galite pasiūlyti ir pačios mėsytės, kurios pradžioje užteks ir 3 g. Nusprendę į mažylio racioną įtraukti žuvies, pirmiausiai pradėkite nuo pačių naudingiausių – jūrinių žuvų. 8-10 mėn. taip pat galite pažindinti savo mažylį su jogurtu. Pirmiausiai rekomenduojame rinktis natūralų, specialiai vaikučiams skirtą jogurtą be priedų.

10-12 mėn. mažyliai jau pasirengę ragauti daugiau baltymų turinčius produktus – varškę, kiaušinius. Rekomenduojame pažintį su varške pradėti ją ragaujant vieną, be jokių priedų. Į mitybą įtraukiant kiaušinius, pažintį siūlytume pradėti nuo trynio. Maždaug sulaukus tokio amžiaus maistelį kūdikiui galima duoti jau stambiau trintą ar net su keliais gabalėliais.

Sulaukę metukų, mažyliai paprastai gali valgyti beveik viską, ką ir jo tėveliai. Žinoma, reikėtų nepersistengti ir neskubėti, atsižvelgti į vaikučio poreikius. Jei 8 mėn. kūdikis atsisako mėsytės – neskubinkite jo ir nemaitinkite per prievartą – išauš ta diena, kai jūsų brangiausias turtas pats ties rankutes į ją. Mažylių skrandukai ir visa virškinimo sistema dar tik vystosi, todėl nereikėtų jos apsunkinti prieskoniais, riebiais, keptais, rūkytais patiekalais.

Pradedant primaitinimus svarbus ne tik pats maistelis, bet ir indeliai, iš kurių jūsų mažylis valgo. Labai svarbu, kad indai kūdikiams būtų ne tik patogūs, bet ir pagaminti iš nekenksmingų medžiagų. Vis populiaresniais dėl savo funkcionalumo ir ilgaamžiškumo tampa silikoniniai indai. Jie ne tik nedūžta, neskyla, bet ir yra saugūs jūsų vaikučio sveikatai. Indai vaikams sukurti taip, kad juos liesti būtų malonu, o valgyti – patogu. https://little-goose.com asortimente galite rasti silikoninius seilinukus, seilinukus ilgomis rankovėmis, puodelius su snapeliu ar šiaudeliu, silikoninius dubenėlius, šaukštelius ir kitas naudingas, maitinimą palengvinančias priemones.

Kūdikio valgiaraštis

Kiek ir ko turi suvalgyti kūdikis lentelė

Amžius

Motinos pieno arba adaptuoto pieno mišinio kiekis per dieną

Papildomas maistas, ką įtraukti

Papildomo maisto kiekis per dieną

Apytikslis vieno valgymo kiekis

0-4 mėn.

400-900 ml

-

0 g

70-200 ml

4-5 mėn.

900 ml

Vienos daržovės košytė

5-50 g

200 ml

6 mėn.

900-1000 ml

Kruopų košytės

50-100 g

200 ml

7 mėn.

850-900 ml

Pirmieji vaisiai, vaisų sultys

100-150 g

200 ml

8 mėn.

800 ml

Liesa virta mėsytė

200 g

200 ml

9 mėn.

750 ml

Virta arba garuose apdorota neriebi jūrinė žuvis

250 g

200 ml

10 mėn.

700 ml

Varškė, jogurtas

300 g

200 ml

11 mėn.

600-650 ml

Kiaušiniai

350-400 g

200 ml

12 mėn.

500-600 ml.

Sulaukę metų mažyliai gali valgyti beveik viską, ką ir jų tėveliai

400-500 g.

200 ml