Naujagimio maudymas: kaip maudyti kūdikį? - little-goose.com

Naujagimio maudymas: kaip maudyti kūdikį?

Kiekvienam žmogaus veiksmui kažkada būda pirmas kartas – pirmas kartas darbe, mokykloje, darželyje, pirma meilė, pirmas draugas, pirmas vaikas. Kiekvienas pirmasis kartas mus gąsdina, baugina, tačiau vos veiksmą pakartoji kelis kartus, jis ima atrodyti ne toks jau ir baisus, neįveikiamas. Ne išimtis ir naujagimio maudymas. Tikime, pirmą kartą tikrai bus streso ne tik mažyliui, bet ir jums, tačiau nepamirškite, kad po kurio laiko tai praeis ar, netgi, taps tikru malonumu. Tam, kad pirmosios kūdikio maudynės nebūtų tokios baisios, šiame straipsnyje pateikiame maudynių eigą, kelis patarimus ir pastebėjimus. 

Pirmosios maudynės: kada jas pradėti?

Ko gero, ką tik susilaukusiems pirmagimio tėveliams itin aktualus klausimas – kada gi pradėti mažylio maudynes, kiek turi trukti ir kaip dažnai jos reikalingos. Grįžus iš ligoninės pasikeičia ne tik aplinka, bet ir ore esančios dalelės. Rekomenduotina iš ligoninės parsivežtą naujagimį išmaudyti maždaug per 2-3 paras. Pirmosios maudynės neturėtų būti įtemptos – kuo geriau jausitės jūs, tuo geriau jausis ir jūsų mažylis. Patariame prieš pradedant vonios procedūras gerai joms pasiruošti. Tiesa, kartais pirmosios maudynės yra kiek sausesnės – jei kūdikio virkštelė dar nenukritus, specialistai rekomenduoja kiek neįprastą maudynių metodą – apšluostymą. Paguldę mažylį ant rankšluosčio, pleduko ar kito pakloto švelniai, atidžiai drėgna kempinėle, skudurėliu, ar tiesiog pirštais apšluostykite kūdikio veiduką, ir kūnelį. Ypatingą dėmesį skirkite raukšlytėms, sritims už ausyčių ir tarpupirščiams. Atminkite, kad naujagimio oda itin jautri ir penkis kartus plonesnė nei suaugusio žmogaus, todėl rinkitės tik specialiai naujagimiams pritaikytas priemones. Dar vienas svarbus klausimas – kiek kartų per savaitę reikia maudyti kūdikį. Specialistai pararia kūdikį vonelėje maudyti 2-3 kartus per savaitę, vadinasi, kas dvi-tris dienas. Per dažnas prausimas gali sausinti ploną mažylio odelę. Reikėtų nepamiršti, kad užpakaliukas reikalauja papildomos priežiūros – jį apiprausti ar apvalyti drėgna servetėle reikėtų kaskart keičiant vystyklus.

Kaip maudyti kūdikį?

Prieš kiekvienas maudynes labai svarbu pasiruošti iš anksto. Rekomenduojama optimali oro temperatūra maudynių patalpoje – 24 °C. Vėsioje patalpoje kūdikis gali jaustis nepatogiai, todėl ištrauktas iš vonelės niurzgės, verks. Pasirūpinkite, kad maudynių zonoje nebūtų jokių pavojingų daiktų – skustuvų, elektros prietaisų, smailių, kietų daiktų, kurie gali sužaloti jūsų mažylį. Geriausiai naudoti specialiai kūdikiams pritaikytas voneles, o jei maudyti ruošiatės vonioje ar kriauklėje – į jas įtiesti specialius paklotus, kurie leis jūsų mažyliui jaustis patogiai ir stabiliai. Į vonelę reikėtų prileisti ne daugiau, nei 10 cm. Šilto, 32-37 °C, vandens. Keliant kūdikį į vonelę joje jau turi būti vanduo – nepalikite tekančio vandens kūdikiui jau esant vonelėje. Atsargiai įkėlus mažylį į vonelę (vandenį pirmiausiai turi pajusti pėdutės), prauskite ramiai, lėtai – prie vandens pratinkite palaipsniui. Kūdikio kūnelis turi būti apsemtas ir nebijokite, kad sušlaps ausytės, galvytė. Pirmą kartą maudant mažylį galite nenaudoti jokių prausiklių – užteks odą nuvalyt vandeniu. Atidžiau nuprausti reikėtų kūno raukšleles, kirkšnis, pažastis, sprandą. Pirmą kartą plaunant galvytę užtenka tik vandens. Geriausia tai daryti jau nuprausus kūdikėlį. Jei mažylio plaukučiai ploni ir nėra sulipę, galite juos tiesiog nušluostyti drėgna ranka ar skudurėliu. 

Nuprausus kūdikį atsargiai iškelkite iš vonelės, (nepamirškite, kad šlapia odelė yra slidi, tad laikykite patogiai ir tvirtai) padėkite jį ant iš anksto paruošto rankšluosčio. Geriausia naudoti specialiai kūdikiams skirtus rankšluostukus su gobtuvu. Apšluostykite mažylį ir, jei reikia, sudrėkinkite odą specialiais aliejais ar kremukais. Maudynės neturėtų būti labai ilgos – užtenka vos 5-10 min. Visas šis procesas lyg savotiškas ritualas, tad rekomenduojame jį kartoti panašiu laiku. Pirmosios maudynės turi būti sklandžios ir, kiek įmanoma, ramesnės. Neišsigąskite, kad vaikutis maudynių metu verks – jam tai nauja, nepažystama patirtis. Suprantame, kad šis pirmas kartas yra baisus ne tik jūsų kūdikiui, bet ir jums, tačiau pasistenkite nurimti, nes jei patys taip jausitės, kiek ramiau jausis ir mažylis. Jei, visgi, bijote pirmųjų maudynių, į pagalbą visuomet galite pasikviesti akušerę.

Maudynių reikmenys

Prieš pradėdami maudynes įsitikinkite, kad po ranka turite visas priemones, kurių jums gali prireikti. Pateikiame jums reikalingiausių daiktų sąrašą:

  • Vonelė. Mažylį galite maudyti ir vonioje ar kriauklėje, tačiau nepamirškite, kad ten jums reikės specialių įdėklų, kad būtų užtikrinta tinkama kūdikio padėtis maudynių metu.
  • Termometras. Jei nesate įgudę ir abejojate dėl vandens temperatūros – pasiimkite vandenio temperatūrai matuoti skirtą termometrą.
  • Rankšluostis. Jums prireiks didelio, švelnaus, specialiai kūdikiams skirto rankšluosčio su kapišonu.
  • Vaikiškas švelnus muilas ar prausiklis. Jei maudydami kūdikį planuojate naudoti prausiklį ar muilą – pasiruoškite jį iš anksto. Kūdikiai mažai prakaituoja, nedaug susitepa, todėl kartais maudymui užtenka ir tik šilto vandens. Visgi, jei galvojate naudoti papildomas priemones, rinkitės tik mažyliams skirtą švelnų, atitinkantį odos ph, muiliuką ar prausiklį kuris nesausina plonos kūdikio odos.
  • Kempinėlė ar audinio gabalėlis. Tam, kad geriau pasišalintų susikaupę nešvarumai galite naudoti specialias kempinėles ar audinio skiauteles kūdikio prausimui. Jokiu būdu tai neturi būti šiurkščios, galinčios sudirginti odelę priemonės.
  • Vatos tamponėliai. Ypač jautrias vietas, tokias kaip akytės ir nosytė, rekomenduojame plauti sudrėkintu vatos tamponėliu.
  • Indas vandeniui semti. Prieš iškeliant kūdikį iš vonelės perliekite jį švariu vandenuku. 
  • Kremukai, losjonai ir aliejukai. Pirmosiomis dienomis geriau nenaudoti nieko, tačiau jei kūdikio oda itin sausa, sudirgusi – jums prireiks papildomo jos drėkinimo priemonių.
  • Švarios sauskelnės ir drabužėliai. Drabužėliai, kaip ir visi išvardinti daiktai, turi būti paruošti iš anksto. Nupraustą mažylį aprenkite švariais rūbeliais. Jei plaukučiai kiek tankesni ir dar vis drėgni – uždėkite kepurytę.  

Naujagimio maudymas neturi būti kankynė nei jums, nei mažyliui. Norėdami sumažinti nežinomybę ir baimę joms pasiruoškite iš karto. Visų maudynėms reikalingų vonios prekių vaikams galite rasti internetinėse parduotuvėse, tad šiam pirmam kartui pasiruošti jums gali būti dar paprasčiau. Neišsigąskite, jei kūdikis verks, muistysis, bus neramus. Tai, kaip ir jums, nauja patirtis. Dar būnant įsčiose kūdikėlius supa skysta terpė, tad prisilietimas prie skysčių jiems neturėtų būti labai baisus. Svarbu stebėti savo mažylio elgesį ir reakcijas ir neskubėti. Leiskite jam apsiprasti, susipažinti su vandeniu, na, o jei mažylis vandenyje jaučiasi gerai, tuomet galite neskubėti šluostytis, juk maudynės – ne tik nauda, bet ir pramoga.