Lietus – vaikų džiaugsmas ir tėvų siaubas: kaip išrinkti geriausią lietaus aprangą? - little-goose.com

Lietus – vaikų džiaugsmas ir tėvų siaubas: kaip išrinkti geriausią lietaus aprangą?

 

Pavasaris įsibėgėja, tačiau orai išlieka nenuspėjami. Daugeliui tėvų iškyla klausimas, kaip aprengti savo vaikus? Geriausia apranga tokiu purvo-lietaus sezonu – lietaus rūbai. Tačiau prieš skubant juos įsigyti, verta žinoti, kaip išsirinkti geriausią ir tinkamiausią lietaus aprangos komplektą jūsų vaikams.

Bėgioti lietuje, žaisti purve – didžiausias vaikų džiaugsmas. Vis dėlto, daugelis tėvų gali pripažinti, kad matant kaip jų vaikas susiruošė šokti į didelę balą, dažnai pro lūpas išsprūsta vienas didelis šauksmas „Ne!“.

„Lietaus apranga tinkama lietingiems pavasario, vasaros ar rudens orams. Išsirinkus funkcionalų lietaus rūbų komplektą, jis vaikams tarnaus net ne vieną, o kelis sezonus, iki pirmų vėsesnių orų. Vaikai galės žaisti nebijodami sušlapti, o ir tėvams tai nuims rūpesčius būti nuolatinėse tinkamos aprangos paieškose savo mažiesiems“, – sako vaikų prekių parduotuvės „Little goose“, vadovė Henrika Pavlauskienė

 

Kas parašyta etiketėje?

Renkantis lietaus rūbų komplektą, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į jo išvaizdą, bet ir funkcionalumą – apranga turi būti patogi, neperpučiama vėjo, neperšlampama ir šiek tiek didesnė, kad vaikai galėtų laisvai judėti ir žaisti. 

„Gyvename Šiaurės Europoje, todėl mūsų klimatui būdingi drėgni, nepastovūs ir vėjuoti orai, net ir šiltuoju metų laiku. Mūsų patirtis parodė, kad geriausi funkcinių rūbų ekspertai yra skandinavai, todėl natūralu, kad tokie prekių ženklai kaip danų „Konges Sløjd“ ar švedų „Mini Rodini“ gali pasiūlyti itin kokybiškas lietaus aprangas“, – dalijasi „Little goose“ vadovė.

Jei etiketėje nurodoma, kad rūbas turi klijuotas siules, galite būti tikri, kad jis neperšlampamas. O jei jis neperšlampamas, tada bus ir neperpučiamas. Etiketėje svarbus ir nurodytas audinio atsparumas vandeniui, žymimas milimetrais (mm) ir reiškiantis audinio pralaidumo vandeniui lygį.

Jei lietaus rūbus naudosite tik pasivaikščiojimams mieste ir ilgai lauke būti neplanuojate, visiškai pakanka lietaus aprangos, kuri atlaikytų silpną ar vidutinį lietų – 2000-5000 mm. Jei mėgstate ilgesnius pasivaikščiojimus su vaikais, išvykas į gamtą, nebijote laiką leisti lietuje ar jūsų vaikas lanko lauko darželį –  tada rinkitės bent 5000-8000 mm atsparumą vandeniui turinčią aprangą. O jei lietaus drabužių etiketėje nurodytas 10 000 mm rodiklis –  toks komplektas tiks beveik prie bet kokių oro sąlygų.

 

Lietaus kelnių gumas dėvėkite ant lietaus batų

Dar viena klaida, kurią, anot specialistės daro daugelis tėvų – gumas, esančias lietaus kelnių apačioje, deda į batų vidų, ant vaiko pėdos. Tačiau jas visada reikia dėti išorėje, ant lietaus batų pado, taip kelnės nekils į viršų ir jūsų vaikai galės laisvai taškytis balose, o jų kojos išliks sausos.  

Patariama rinktis lietaus kelnes, turinčias pakeičiamas gumines gumas. Dėl dažno dėvėjimo ar džiovinimo džiovyklėje jos pradeda trūkinėti. Tad geriau išleisti kelis eurus jų pakeitimui nei ieškoti naujos aprangos gumoms nutrūkus.

Lietaus kelnės gali būti su reguliuojamo ilgio petnešomis – kurias galima padidinti arba pamažinti, priklausomai nuo jūsų vaiko ūgio, arba be petnešų – su juosmens srityje esančia guma. Pastarosios rekomenduojamos šiek tiek vyresniems vaikams, dažniausiai nuo 4 metų.

 

Ilgaamžiai rankų darbo lietaus batai

Dar viena svarbi lietaus aprangos dalis tai lietaus batai. Galime rinktis iš daugybės lietaus batų, tačiau ne visi iš jų yra ilgaamžiai. Kai kurie batai net neišlaiko viso sezono – sutrūkinėja ar pradeda leisti vandenį. Dažnai geriau įsigyti šiek tiek brangesnius, bet kokybiškus batus, kuriuos vėliau galėsite perduoti mažesniems broliams, sesėms ar pusbroliams ar parduoti ir taip tausoti aplinką. 

„Rankomis gaminti ir keliais sluoksniais klijuoti guminiai lietaus batai bus geresni ir patvaresni nei išlieti ant formos fabrike. Taip pat verta atkreipti dėmesį ir į batų vidų – guminis vidus traukia šaltį, tad geriau rinktis su lengvai valomu ir greitai džiūstančiu nailoniniu pamušalu. Žinoma, vaikams daug džiaugsmo suteikia ir gražus dizainas. Per balas visad smagiau lakstyti su tokiais spalvotais guminiais kaip „Sticky Lemon“, – pataria H. Pavlauskienė.

 

Saugios medžiagos ir rūbų priežiūra 

Deja, toksiškų medžiagų ribojimai, kurie taikomi vaikų žaislams, netaikomi tokiems gaminiams kaip lietaus rūbai ar batai. Todėl ieškodami lietaus aprangos atkreipkite dėmesį ir į sudėtį. Rinkitės produktus, kurių sudėtyje nėra PVC, ftalatų, švino ir (ar) sunkiųjų metalų, be PFC pagrindu pagamintų vandeniui atsparių medžiagų, tokių kaip teflonas ir PFOA – teflono ir kitų medžiagų komponentas. Saugūs gaminiai yra iš natūralios gumos, taip pat nailoniniai ir poliuretano audiniai.

„Rekomenduojame rinktis ir savo parduotuvėje siūlome tik iš saugių medžiagų pagamintus lietaus rūbus ir batus. Norime, kad mūsų ir mūsų klientų vaikai augtų saugioje aplinkoje. Lietaus batus siūlome rinktis pagamintus iš natūralaus kaučiuko – natūralios gumos. Jis yra 100% atsparus vandeniui ir elastingas. Dėl to lietaus batai tampa lankstūs, patogūs ir lengvai dėvimi. Tuo tarpu mūsų lietaus apranga turi aplinkai draugiškos aprangos IONIC-FINISH® ECO ženklą ir OEKO-TEX „Standart 100“ – etiketę, įrodančią, kad audiniai yra saugūs ir buvo ištirti dėl kenksmingų medžiagų“, – pasakoja „Little goose“ vadovė.

Jei norite ilgai džiaugtis lietaus apranga ir vėliau ją perduoti kitiems, būtinai peržiūrėkite priežiūros instrukciją, pritvirtintą prie rūbų ir atidžiai laikykitės rekomendacijų. Rūbus galima ne tik valyti šluoste, bet ir skalbti nurodytoje temperatūroje. Dėl priežiūros nepamirškite pasiteirauti ir parduotuvės konsultantų.

 

 

15min.lt straipsnis