Knygos apie vaikų auklėjimą – pagalba ne tik jauniems tėvams - little-goose.com

Knygos apie vaikų auklėjimą – pagalba ne tik jauniems tėvams

Neabejotinai kiekvienas atsakingas tėtis ar mama pritars, jog vaikų auklėjimas – bene svarbiausias darbas, kuriam turi ruoštis kiekvienas sąmoningas suaugę žmogus, besuošiantis kurti šeimą ar jau padėjęs pirmuosius pamatus šioje gyvenimo srityje. Kaip teisingai atlikti šią užduotį – klausimas į kurį atsakymų tarsi be galo daug, tačiau išsirinkti patį teisingiausia yra gana sudėtinga. Gal ir gerai, kad pasirinkimas platus. Kiekvienas vaikas į pasaulį atkeliauja jau su savo kažkokiais gamtos užprogramuotais polinkiais. Vieni jų teigiami, kiti – šiek tiek mažiau. Jūsų mažyliui draugės ar tetos vaikui tinkamas auklėjimo būdas gali būti visai nepriimtinas. Taigi, siūlome nerti kartų į vieną įdomiausių ir spalvingiausių vaikų charakterio formavimo sričių. Tai – knygos apie vaikų auklėjimą. Pristatysime 10 knygų, į kurias siūlome atkreipti dėmesį.

Jūratė Bortkevičienė  "Atsakinga tėvystė: kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius"

Psichologė, edukologė, konferencijos „Atsakinga tėvystė“ idėjos sumanytoja ir organizatorė, trijų vaikų mama Jūratė Bortkevičienė savo knygoje siūlo vadovautis keliais esminiais atsakingos tėvystės principais. Pagrindiniai jų - nuoširdi, besąlygiška tėvų meilė, kantrybė bei atsakingumas. Ir svarbiausia nepamiršti kasdien vaikams kartoti, kaip stipriai juos mylite.

Visgi, tai nereiškia, jog knygoje rašoma vien apie teigiamus vaikų ir tėvų jausmus. Šiame skaitinyje rasite vertingų patarimų, kaip valdyti vaikų pyktį, jų begalinį norą ir net gebėjimą manipuliuoti savo tėvais bei problemas, kilusias pradėjus lankyti darželį ar atsiradus šeimoje naujam nariui.

Tai paprasti ir veiksmingi patarimai, konkretūs žodžiai ir veiksmai, padedantys suprasti netinkamą vaikų elgesį. Džiugina  žaidimai ir gausybė pavyzdžių, kurie, beje, puikiai pravers ne tik jauniems tėveliams, bet ir vaikų seneliams bei pedagogams. Galiausiai – prekyboje yra ir elektroninės knygos variantas.

Aušra Kurienė  „Kaip užauginti žmogų. Mintys iš vaikų psichologo smėlio dėžės“

35 metus konsultuojanti psichologė psichoterapeutė Aušra Kurienė parašė knygą, pritaikytą išimtinai lietuviškai auditorijai. Nemanykite, jog joje nekalbama apie kitų šalių vaikų auklėjimo metodus. Perskaitę šią knygą  sužinosite, jog japonai leidžia vaikams viską, o prancūzai – nieko. Kokį metodą siūlo autorė Lietuvos tėveliams? Ji subtiliai nieko neperša ir ragina intuityviai pasirinkti patiems. Autorė teigia: „Mes, tėvai, nesame techninis vaikų aptarnavimo personalas, mes auginame žmogų, kuriam reikia ne tik maisto ir būsto, bet ir žmogiško santykio – meilės, dėmesio, užuojautos, bendravimo. Tik nuolatinis ryšys, kai apsikeičiame žodžiais, veiksmais ir jausmais, gimdo jautrumą, o šioje terpėje auga žmogus“.

Alvaro Bilbao „Vaiko smegenys paaiškintos tėvams“

Tai daugiau nei 11 šalių bestseleris. Tai visai nestebina, nes daugelis skaičiusiųjų kūrinį įvardija kaip revoliucinių  principų rinkinį, padedantį  užauginti laimingą vaiką. Anot autoriaus, pirmuosius šešerius metus vaiko smegenų potencialas – milžiniškas. To praleisti tikrai negalima. Be abejonės, tai nereiškia, jog kiekvienas mažylis turi tapti nepakartojamu genijumi, tačiau padėti savo vaikui pasiekti 100% intelektinį ir emocinį vystymąsi – visų atsakingų tėvų pareiga. Ši knyga padės įsigilinti į vaiko mintis ir emocijas, kad galėtumėte jį geriau suprasti ir ugdyti.

Adele Faber ir Elaine Mazlish „Kaip kalbėti su vaikais, kad jie klausytų ir kaip klausyti, kad vaikai kalbėtų“

Jau pats pavadinimas pasako, jog knyga turi aiškų ir konkretų klausimą. Tad joje rasite begalę konkrečių patarimų ir realių situacijų. Surasite nemažai iliustracijų. Toksai konkretumas ir pavyzdžių gausa tėvams leidžia atrasti atsakymus į savo labai individualius klausimus ir iškilusias problemas. Pasitikėjimą knyga kelia žinia, jog Adele Faber ir Elaine Mazlish – visame pasaulyje pripažintos, galybę apdovanojimų pelniusios suaugusiųjų ir vaikų santykių ekspertės.

Elaine N. Aron „itin jautrus vaikas: kaip padėti mūsų vaikams gyvuoti, kai pasaulis juos stelbia“

Šios autorės mėgstama tema – itin jautrių žmonių galimybės prisitaikyti prie prieštaringo pasaulio. Be abejonės, kai kalba sukasi apie vaikus, tema tampa dar aštresnė.  Elaine N. Aron teigia, jog daugelis itin jautrių vaikų savybių gali lemti, jog jie užaugs protingi, sąmoningi ir kūrybingi, tačiau netinkamas auklėjimas ir mokymas gali paversti juos išskirtinai droviais ar baikščiais. Namuose auginate pernelyg emocingai į pasaulį žiūrintį vaiką? Neleiskite jam pamesti savęs. Šioje knygoje rasite naudingų testų, kurie leis geriau pažinti savo atžalą. Taip, čia apstu įdomiai aprašytų mokslo pagrįstų tyrimų ir, be abejonės, praktiškų patarimų.

Veronika Urbonaitė – Barkauskienė  „Devyniasdešimtųjų vaikai tampa tėvais“

Savo bloge autorė dažnai kalba apie pusiausvyros paieškas, iššūkius ir bandymą suderinti daugybę savo vaidmenų. Tokias mintis rasite ir šioje knygoje. Devyniasdešimtųjų karta – karta, kuriai jau buvo žinomos išmaniosios technologijos ir neišsenkami interneto lobiai. Autorė pastebi, jog šie jauni tėvai iš anksto yra įsitikinę, jog jų vaikai augs sotūs, laimingi ir, be abejonės, sėkmingi. Gyvenimas dažnai pateikia kitokį scenarijų. Tai puikus skaitinys apie naivų tikėjimą, kad  tėvystė bus lengva ir sklandžiai praeis, net neišsipurvinus rankų. Vadinasi,  tėvams teks padirbėti ne tik ties vaikų auklėjimu, bet ir ties savo pačių  suvokimu apie tikras gyvenimo realijas. Šaunus gidas naujos kartos tėveliams.

Alice Miller „Kūno maištas“

Šveicarų psichoterapeutė, žymi vaikystėje patirtų traumų specialistė, trylikos knygų, išleistų trisdešimtyje šalių, autorė knygoje kalba apie tėvų auklėjimo pasekmes, remiantis V. Woolf, F. Dostojevskio, F. Kafkos, M. Prousto biografinėmis istorijomis. Ji susieja skausmingas rašytojų vaikystės patirtis su tolesniame gyvenime juos kankinusiomis problemomis: depresija, anoreksija, vėžiu ar net beprotybe. Pati autorė apie savo kūrinį sako: „Šioje knygoje daugiausia kalbama apie konfliktą tarp to, ką jaučiame ir žinome, nes tai įsirašę mūsų kūne, ir to, ką norėtume jausti, idant nenusižengtume dar ankstyvoje vaikystėje įdiegtoms moralinėms normoms“.  Bandymas filosofiškai pažvelgti į vaikų auklėjimą gali labai nustebinti ne tik jaunus tėvus, bet ir visko mačiusius senelius ar net pedagogus.

Pasakos vaikams

Ar labai nustebsite išgirdę, jog puikios knygos apie vaikų auklėjimą – tai pasakos vaikams?  Savo mažyliams leisdami patiems suvokti, kas konkrečioje istorijoje yra gerai, teisinga ar tiesiog gražu, tarsi formuosite jų požiūrį į pasaulį ir jame vykstančius dalykus. Šiandien pasakų knygų vaikams pasirinkimas toks platus, jog jų tėveliams ir seneliams telieka tik pavydėti tokio pasirinkimo. Pradėkite nuo lietuvių liaudies pasakų ir užbaikite vaikystės kelionę  į paauglystės rojų klasika - brolių Grimų legendinėmis pasakomis.

 

Taigi, kaip matote, knygos apie vaikų auklėjimą – tikrai be galo plačius ir skirtingus pasirinkimus siūlantis variantas. Net neabejojame, jog išsirinksite tą pačią pačiausią knygą, kuri atrodys tarsi specialiai sukurta jūsų vaikui auklėti  ir padėti jam visavertiškai tobulėti. Neatidėliokite šio proceso. Visgi, verta žinoti, jog iš karto neatradus tinkamų metodų knygose, kaip auklėti savo mažylį, galima pasitelkti ir kitų priemonių. Viena tokių – žaislai. Juk žaislai yra pirmasis vaiko ryšys su gyvenimu už namų ribų ir jo įvairove. Todėl nepraleiskite progos, ypač pirmaisiais vaikučio gyvenimo metais, suteikti jam džiaugsmo pažinti pasaulį per žaislų  įvairovės prizmę.