Šv. Velykos vaikams: žaidimai ir idėjos įsimintinai šventei - little-goose.com

Šv. Velykos vaikams: žaidimai ir idėjos įsimintinai šventei

Šv. Velykos – Kristaus prisikėlimo, atgimimo, gyvybės atsiradimo, gamtos budimo šventė, kuri itin glaudžiai siejama su gyvybės simboliu – kiaušiniu. Dar pagonybėje kiaušinis buvo laikomas kosmoso, gyvybės atsiradimo, vaisingumo simboliu. Buvo manyta, kad pradaužus kiaušinį iš jo išlenda gyvybės gyvatė, todėl šios šventės metu buvo daužomi, ridenami, dekoruojami kiaušiniai. Tiesa, kiaušinių marginimas turėjo ir kitą, magišką, reikšmę. Ant kiaušinių piešiami simboliai buvo lyg norų, linkėjimų įpavidalinimas – saulutės simbolizavo saulės, šviesos linkėjimą augmenijai, žvaigždės – šviesias naktis, žalčiukai – gyvybės budimą. Specialias reikšmes turėjo net ir margučių spalvos – raudona simbolizavo gyvybę, geltona – javus, mėlyna – dangų, žalia – augmeniją, juoda – žemę. Jau nuo seno Šv. Velykos vaikams buvo didelė šventė, mat jų metu būdavo organizuojami įvairūs velykiniai žaidimai, šėlionės, buvo itin gajūs velykiniai papročiai.

Vaikams apie šv. Velykas

Kalbėti vaikams apie Velykas yra tiesiog būtina. Tai yra mūsų tradicijos, mūsų šaknys ir paveldas. Be to, kaip ir šv. Kalėdos, taip ir šv. Velykos gali būti išties šaunios ir įdomios! Jei šv. Kalėdos yra labiau siejamos su šeima, artimaisiais ir ramybe, tai šv. Velykos – šeima, draugais, džiaugsmu, šėlionėmis ir išdykavimais. Mūsų protėviai turėjo stiprias velykines tradicijas, kurios, deja, bet po truputį nyksta. Visgi, papročių ir žaidimų detalės vis dar šmėžuoja velykiniuose žaidimuose vaikams, velykaičių marginime, stalo ar namų puošyboje, tik, deja, jau ne visada atpažįstame jų reikšmes.

Velykinės idėjos vaikams

Šiandien šv. Velykos švenčiamos kur kas kukliau. Laikui bėgant užsimiršta mūsų protėvių taip mėgti šv. Velykų papročiai ir žaidimai. Visgi, ši pavasario šventė vis dar neša gyvybės, atgimimo ir atsinaujinimo džiaugsmą, o bundanti gamta kviečia žaisti ir išdykauti. Šv. Velykos vaikams vis dar neša išties daug gražių akimirkų. Tam, kad būtų vaikams apie velykas suprasti lengviau, o pati šventė neštų daug džiaugsmo, toliau pristatome jums 5 velykines idėjas, arba ką smagaus ir gyvybingo galima nuveikti per šv. Velykas.

Namų puošyba

Viena iš smagių velykinių idėjų – drauge puošti namus. Maždaug savaitė prieš šv. Velykas siūlome kartu su visa šeima keliauti pasivaikščioti pamiške, mišku ar didesniu parku, paieškoti vadinamųjų kačiukų, sprogstančių beržų ar kitų medžių šakelių. Jų prisirinkus, parsinešus namo ir pamerkus į vazą su vandeniu per šv. Velykas turėsite ypač gražų velykinį medį, kurį galėsite vėliau papuošti rankų darbo dekoracijomis! Ar žinojote, kad mūsų protėviai senovėje puošdavo eglutę ne tik per šv. Kūčias, bet ir per šv. Velykas? Tiesa, tai buvo kiek kitokia eglutė – prie tiesaus pagalio buvo rišamos eglės šakelės ir formuojama kūgio forma. Į tokią eglę buvo dedami nedideli iš šiaudų, samanų ar šakelių susukti paukščių lizdeliai, į kuriuos tupdomi kiaušiniai. Iš viso eglutę puošdavo 9 arba 12 kiaušinių, mat šie skaičiai turi magišką reikšmę. Eglutė taip pat buvo puošiama žilvičio kačiukais, popierinėmis gėlėmis, paukštelių formos sausainukais.

Dekoracijų gaminimas

Velykos vaikams ir jų tėveliams gali nešti ir daug kūrybiškumo. Kartu su vaikais galite pasigaminti įvairių dekoracijų – nupiešti paveikslų, nuspalvinti iš popieriaus iškirptus kiaušinius, juos perverti siūlu ir pakabinti ant velykinio medžio; spalvotu popieriumi, pieštukų drožlėmis, džiovintomis gėlėmis, smilgomis ar paprasčiausiais šiaudais dekoruoti kiaušinių lukštus. Taip pat galite pinti velykinį vainiką iš pumpurus kraunančių šakelių, juos papuošti dirbtiniais kiaušiniais, kaspinėliais, gėlėmis. Tokia velykinių rankdarbių popietė bus smagi ne tik vaikams, bet ir jų tėveliams!

Kiaušinių marginimas

Dar vienas ne ką mažiau kruopštumo ir meniškumo reikalaujantis užsiėmimas – kiaušinių marginimas. Margučius puošti galite net ir su pačiais mažiausiais. Parduotuvėse tikrai rasite ir patiems mažiausiems saugių priemonių, kuriomis galėsite papuošti velykinius kiaušinius. Išbandykite paprasčiausius ar specialiai margučiams skirtus lipdukus, spalvinkite flomasteriais, vaškinėmis kreidelėmis. Kiaušinius marginti galite ir natūraliais būdais – prisirinkite įvairiausios lauke augančios žalumos, gausiai apdėkite ja nevirtą kiaušinį, apriškite plona nedažančia medžiaga (geriausiai tam tiks senos mamos pėdkelnės 😊), negailėdami apriškite siūlu. Taip įvyniotą kiaušinį pamerkite į svogūnų lukštų nuovirą. Po maždaug 12 val. užkaiskite nuovirą su kiaušiniu ir užvirus virkite apie 10 min. Išvirtą kiaušinį išvyniokite iš patalų ir turėsite nuostabų margutį be jokių cheminių dažų! Su vyresniais vaikais galite išbandyti marginimą vašku.

Velykinių kaukių gamyba

Velykos – ne tik žalumos, bet ir gyvūnų budimo šventė. Kartu su savo atžalomis galite pasigaminti zuikio ar meškutės ausyčių, uodegyčių ar nosyčių. Drauge galite persirengti gyvūnais ir surengti šaunų vaidinimą ar imituoti mylimos knygutės veikėjus! Toks užsiėmimas lavins vaikų vaizduotę, kūrybiškumą, mokys greitai reaguoti į naujas situacijas. Pačių kaupių ar aprangos gamyba lavins smulkiąją motoriką.

Paruoškite velykinį stalą kartu

Velykos vaikams bus dar įsimintinesnės, jei kartu ruošite vaišes ar stalo dekoracijas. Drauge galite gaminti įvairius patiekalus, kaip balta mišrainė, įdaryti kiaušiniai, sluoksniuota mišrainė ar kita. Taip pat įdomia atrakcija gali tapti net velykinių servetėlių lankstymas. Kartu galite sugalvoti ir velykinių pietų programą – nuspręsti ką veiksite, kokius žaisite žaidimus, kur ridensite margučius.

Velykiniai žaidimai su vaikais

Senieji velykiniai papročiai ir žaidimai gali tapti išties šauniu būdu kartu praleisti daugiau laiko. Žemiau pateikiami 5 velykiniai žaidimai visai šeimai.

Margučių ridenimas

Ypač smagus ir įdomus velykinis žaidimas vaikams – margučių ridenimas. Kiaušiniai ridenami per specialų lovelį. Senovėje buvo manoma, kad tam, kurio kiaušinis nuriedės toliausiai, tais metais ypač seksis. Šiandien žinoma ir kiek kitokia margučių ridenimo žaidimo adaptacija – kiekvienas žaidėjas siekia surinkti kuo daugiau margučių. Visi žaidėjai savo margučius ridena iš eilės, stengdamiesi savo margučiu paliesti priešininko margutį. Jei kiaušinis kliudo kitą kiaušinį, tuomet ridentojas jį pasiima – panašiai kaip per gaudynes. Laimi žaidimo pabaigoje turintis daugiausiai kiaušinių.

Sūpynės

Kada paskutinįkart supotės? Kai kurie etnologai teigia, kad mūsų protėviai tai darė bent vieną kartą per metus –šv. Velykų dieną. Tiesa, mokslininkai dėl supimosi reikšmės ne visiškai sutaria. Vieni teigia, kad supantis buvo imituojamas javų ar linų liūliavimas, gero derliaus laukimas. Buvo manoma, kad kuo aukščiau išsisupsi, tuo geresnis derlius lauks. Kiti mokslininkai štai teigia, kad supimasis buvo laikomas aliuzija į vaiko supimą lopšyje. Per šv. Velykas suptis turėjo tos, kurios trokšta ištekėti.

Margutis šaukšte

Tai išties nesudėtingas, bet labai linksmas žaidimas. Viskas, ko jums reikės – margutis ir šaukštas. Visi dalyviai į vieną ranką paima po šaukštą. Į tą šaukštą įguldo margutį ir stengiasi kuo greičiau jį pernešti nuo vieno taško į kitą. Laimi tas, kuris greičiausiai perneša margutį. Jei šis žaidimas pasirodė per lengvas – šaukštą pabandykite įsikąsti.

Margučių slėpynės

Tai atidumo ir greičio reikalaujantis žaidimas. O žaisti jį labai paprasta – vienas iš dalyvių paslepia sutartą kiekį margučių, o kiti eina jų ieškoti. Laimi tas, kuris randa daugiausiai margučių. Tiesa, šį žaidimą galima žaisti ir su vienu ieškotoju ar vienu kiaušiniu.

Margučių bukynės

Kaip jau, ko gero, numanote, tai mums bene geriausiai žinomas margučių daužymo žaidimas. Bukynių metu tikrinamas kiaušinio stiprumas – vienas žaidėjas laiko kiaušinį, o kitas – daužia. Laimi tas, kurio kiaušinis nesuskyla arba suskyla mažiausiai.

Surenkite nepamirštamas Velykas visai šeimai!

Velykos vaikams gali būti išties įsimintina švente. Velykiniai žaidimai ir kiti užsiėmimai vaikams gali tapti ne tik puikia pramoga, bet ir juos supažindinti su mūsų protėvių tradicijomis. Šv. Velykos gali tapti puikia proga prisiminti senąsias tradicijas, pristatyti jas savo vaikams, žaisti ir mėgautis smagiai leidžiamu laiku. Na, o jei jums pritrūktų žaidimų idėjų ar velykų bobutei prireiktų velykinės dovanos idėjos – puikiu pasirinkimu gali tapti dėlionės ir žaidimai vaikams. Linkime saulėtų, džiugių ir kupinų juoko šv. Velykų!