Populiariausi vaikų vardai 2022–2023 metais - little-goose.com

Populiariausi vaikų vardai 2022–2023 metais

Vaikų vardai – kraitis, suteikiamas visam gyvenimui. Vardo įtaka vaikui gali būti išties didelė, todėl labai svarbu gerai apgalvoti, koks vardas turėtų lydėti jūsų atžalą visą gyvenimą. Vaikų vardai neturėtų kelti neigiamų asociacijų, turėti jums nepatraukliai skambančius trumpinius. Be to, prieš rinkdami vardą pasidomėkite vardų reikšmėmis – jos kartais neša išties stebinančias žinutes. Tikime, kad savo atžalai linkite visko, kas geriausia, tad kodėl nesuteikus jam puikią reikšmę turintį vardą. Šiame straipsnyje pateikiami ne tik populiariausi vaikų vardai 2022 metais, bet ir pagoniški vardai, šventi vardai, reti vardai ir trumpi vaikų vardai.


Pagoniški vardai ir jų reikšmės

Pagoniški vardai vis dar išlieka gan populiarūs naujagimių tarpe. Štai, Gabija (ugnies deivė) ar Austėja (bičių deivė) vis pastebimos populiariųjų vardų topuose. Taip pat Lietuvoje dažnai gimsta ir Joris (pavasario Perkūno ir žalumos dievas) ar Vėjas (visažinanti ir visaišmananti visagalė dangaus būtybė, visatos kūrėjas). Pagoniški vardai užtikrintai keliauja kartu su laiku ir yra  vis dažniau atrandami iš naujo. Pavyzdžiui, galima pastebėti, kad paskutinį dešimtmetį tarsi naujai atgimsta Viesulas (požemio dvasia,  kuri pasirodo prieš audrą). Jau klasika tapę pagoniški mergaičių vardai Laima (lemianti žmonių likimą jiems gimstant, globojanti gimdyves, moterų globėja, prižiūrėjo gimdyves, globojo naujagimius, jų sveikatą ir likimą) Dalia (deivė, dalijanti likimą), Milda (meilės, piršlybų ir laisvės deivė) nors ir nėra dabar itin populiarūs  naujagimių tarpe, tačiau vardų sąrašuose užimantys garbingas vietas, lygiai taip pat, kaip ir Naglis (milžinas) ar Žilvinas (mitinė būtybė gyvenusi marių dugne, Eglės vyras, žalčių karalius).

Šventi vardai ir jų reikšmės

Šventi vardai taip pat vis dar aktualūs. Tai krikščionių Šventųjų ir Palaimintųjų vardai, kuriais lig šiol krikštijami mažyliai. Ada ir Adas (germ. kilmingas, kilminga), Adomas (pirmasis Dievo sukurtas žmogus) ir Adelė (germ. kilmingas būdas, kilminga prigimtis), Agota (gera, kilni) ir Aidas (aidas vedinys), Darija (vyr. vardo Darius vedinys) ir Dominykas (gimęs Viešpaties dieną, sekmadienį), Emilija (veržli, nepralenkiama) ir Elijas (gr. saulė), Ieva (pirmoji Dievo sukurta moteris) ir Jonas (hebr. Dievo išklausytas, palaimintas), Justina (lot. teisinga, dora) ir Jokūbas (hebr. sekantis paskui Dievą) Karolina (lot. maža ir stipri) ir Kajus (lot. aš džiaugiuosi), Kristina (gr. išrinktoji) ir Kornelijus (lot. ragas arba laukinė vyšnia), Lėja (hebr. išvargusi, liūdinti arba įskaudinta) ir Lukas (lot. Lukanijos gyventojas) – tai tik keli šventiesiems priskiriami vardai, kurie vis dar aktualūs ir skiriami mažiesiems.

Reti vardai ir jų reikšmės

Kiekvienas vaikas unikalus, todėl lietuviai neatsispiria savo mažajam suteikti išties unikalų, o kartais ir vienintelį tokį Lietuvoje vardą. Štai, latviškos kilmės Ausma (lat. aušra) nuo 2010-ųjų metų pavadinta 11 mergaičių, o 11 berniukų gavo Viesulo vardą. Nuo 2010 m. pasaulį išvydo 10 Gluosnių. Galima pasidžiaugti, kad mitologiniai vardai taip pat patraukia tėvelių dėmesį – štai 2012 m. registruotas vienintelis Žaibas nuo 1999 m. Dar vienas išties unikalus ir neįprastas mergaitės vardas – Adėja (germ. Ada, Adelė vedinys, reiškiantis kilmingas būdas, kilminga prigimtis). Tokiu vardu nuo 2010 m. Lietuvoje pavadintos 2 mergaitės. O štai Najaus (manoma, kad tai hebrajų kilmės vardo Nojus vedinys) vardu pavadinti 3 berniukai. Tarp retų vardų puikuojasi ir Trevoras (angl. Trevor kildinamas iš valstiečių pavardės, miestų pavadinimų, reiškiančių didelis kaimas), Keironas (dėl vardo kilmės nesutariama), Deivė (liet. deivas, dievas, deivė, dievaitė) ir Madeira (dėl vardo kilmės nesutariama).

Trumpi vardai ir jų reikšmės

Trumpi vardai dažniausiai būna nesudėtingi ir gerai įsimintini. Kiekviena šeima, rinkdama savo vaikui vardą, ko gero, jį šiek tiek paderina prie pavardės, na, o jei šioji ypač ilga, tėveliai dažniausiai žvalgosi, kokie gi yra trumpi vardai vaikams. Tarp populiariųjų (daugiau, nei 100 vardų per metus) dviskiemenių vardų vis dar išlieka Lukas (kilęs iš Lukanijos), Matas (Motiejaus trump. hebr. Dievo dovana), Adas (gr. kilmingas), Markas (lot. pasišventęs karo dievui),  Nojus (hebr. ramybė, poilsis), Benas (hebr. sūnus), Jonas (hebr. Dievas yra gailestingas), Herkus (germ. namų valdovas), Joris (liet. mitologijoje – pavasario dievas, žemės budintojas) Ema (germ. visatinis, universalus), Eva (hebr. gyvybinga, suteikianti gyvenimą), Lėja (hebr. nuvargintas), Goda (liet. mintis, svajonė, garbė, šlovė, pagarbinta), Liepa (liet. mėnesio arba medžio pavadinimas), Viltė (liet. tikėjimas, kad išsipildys, viltis), Smiltė (liet. smulkus smėlis), Rusnė (liet. upėvardis, taip pat pagonių amžinosios ugnies vieta). Šiek tiek retesni, tačiau mylimi trumpi vardai Danas (hebr. Danielius trumpinys – dievas yra mano teisėjas), Pijus (lot. pamaldus, dievobaimingas), Gytis (liet. atgyti, augti, gyventi, sveikti), Rytis (liet. rytas) Luka (gr. Lukanietė, kilusi iš Lukanijos), Jorė (liet. mitologijoje Joris – pavasario dievas, žemės budintojas), Jonė (mot. Vardo Jonas reikšmė, reiškianti – Dievas yra gailestingas), Meda (liet. medus arba medis).

Populiariausi vaikų vardai

Populiariausi vaikų vardai 2022-aisiais metais daugiausiai yra atkeliavę iš 2021-ųjų vardų topo, tačiau yra ir naujų. Populiariausių vardų sąrašo pirmojoje vietoje puikuojasi Sofija (gr. Išmintis) ir Markas (lot. pasišventęs karo dievui Marsui). Antrąsias vietas užima Emilija (lot. aemulus – šalininkas, pasekėjas, neatsiliekantis, besivaržantis) ir Benas (hebr. sūnus). Trečiąją sąrašo vietą užimantys populiariausi vaikų vardai – Luknė (liet. upėvardis Luknė) ir Jokūbas (hebrajiškas vardas. Jokūbas buvo žydų genčių patriarchas). Ketvirtojoje vietoje puikuojasi populiariausias 2021 metų vardas Amelija (germ. darbas) ir Dominykas (lot. Dievo diena, sekmadienis). Penktąją sąrašo poziciją užima Kamilė (lot. cammilus – religinių apeigų patarnautojas) ir Herkus (germ. namų valdovas, šeimininkas). Šeštojoje populiariausių vaikų vardų topo vietoje Lėja (hebr. nuvarginta, asir. ponia, valdovė) ir Lukas (gr. kilęs iš Lukanijos).

 

Vaiko vardas, tai lyg aksesuaras, puošiantis ir lydintis jūsų vaiką visą jo gyvenimą. Gerai apgalvotas ir atsakingai parinktas vardas gali nešti išties svarbią žinutę, o kai kurie žmonės teigia, kad ir išryškinti vienus ar kitus bruožus. Visgi, tikime, kad kiekvienas mylintis tėvelis savo atžalai linkėdamas pačio geriausio parinks labiausiai vaikučiui tinkantį vardą. Jei mažylio gimimo diena jau labai arti, o vardo taip ir neišrinkote – labai nesijaudinkite, kai kurie tėvai vardus tiesiog pajaučia vos pirmą kartą išvydus mažylį. Na, o kad mažosios princesės ar princo laukimas būtų smagesnis ir atžalai išvydus pasaulį turėtumėte viską, ko jums reikia, iš anksto pasirūpinkite kūdikių prekėmis.